De aanleiding om een cafetaria te bouwen is het gebrek aan een hygiënische ruimte voor de kinderen waar ze kunnen eten (zie afbeelding). Verder is er geen ruimte waar het eten klaar gemaakt kan worden (zie afbeelding). Met de uitwerking van informatie kunnen wij toestemming bij de overheid vragen om de cafetaria te bouwen en eventueel de school te renoveren.

 kantine waar kids eten        kantine waar vrouw kookt

De community (kinderen, ouders/verzorgers) worden bij de bouw van de cafetaria betrokken. De betrokkenheid kan door middel van (kleine) donaties en/of arbeidskracht worden ingezet. Onder leiding van een specialist in de gekozen bouwmethode wordt de cafetaria gebouwd. De school mobiliseert de community erbij.

Architect Björg Eysteinsdóttir heeft vrijwillig een schetsontwerp van de mogelijke cafetaria gemaakt. Haar voorstel was om de cafetaria van bamboe te maken, omdat bamboe flexibel en ecologisch is. Haar idee was om een structuur te ontwerpen, zodat de kinderen een gevoel van binnen/ buiten kunnen krijgen, om de ontspanning te bevorderen. Naar aanleiding van het voorstel om bamboe als structuur te gebruiken is er naar nader informatie over de beschikbaarheid van bamboe in Ethiopië gezocht. Ethiopië heeft de grootste bamboeproductie in Afrika, is in het zuiden van Ethiopië te vinden en beschikt over veel kwaliteiten (Kassa,2009).[1]

Wereldwijd wonen 1 biljoen mensen in bamboehuizen. Ethiopië heeft 1 miljoen hectare bamboe en dat is 7% van de wereld en 67% van Afrika (p.512). Er zijn verschillende soorten bamboe. Yuahania alpina bamboe groeit in het noordwesten/zuiden en midden-Ethiopië, namelijk in Addis Abeba, Asosa Bahir Dar, Bambasi, Banja, Chencha, Hawasa, Hula, Masha, Tikur Enchini (p.513). Dit type bamboe wordt het meeste als bouwmateriaal (huis en hekwerk), als inrichting gebruikt (p.516) (Mekonnen, Worku, Yohannes, Alebachew, Teketay, and Kassa;2014).[2]

De komende periode gaat dit schetsontwerp door de architecte verder worden uitgewerkt.

perspectief van kantine perspectief van kantine interieur 2

 

[1] ETHIOPIA Bamboo: an alternative building material for urban Ethiopia (2009) http://digitalcommons.calpoly.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1074&context=theses.

[2] Bamboo Resources in Ethiopia: Their value chain and contribution to livelihoods( 2014)

Doneren